Magyarok Barna Söre

december 7, 2020

Orgoványi barna sör

Elöljáróban annyit, hogy nem vagyok én saját magam ellensége úgy alapból, de amikor megláttam ezt a sört egy kis bolt polcán tudtam, hogy egy kincsre bukkantam és muszáj volt megvennem. 
Az orgoványi sörfőzde egy 1992 óta működő családi vállalkozás a kiskunság szívében… Írnék én még többet is róluk, csak sajnos a címkén feltüntetett honlap nem elérhető, persze ezt okozhatja egy pillanatnyi szervez hiba is, de ha már feltüntetik a címkén akkor nem árt, ha működik is az oldal. Azért egy kis internetes keresgélés után találtam róluk egy kis leírást, miszerint a kezdeti időkben a kísérletezésé volt a főszerep, míg rá nem találtak a “tökéletes” receptúrára és azóta is tartják magukat ehhez a söreik alapját képző pilseni recepthez. A huszonötéves jubileumukon készült cikk szerint a céljuk a “prémium szegmens meghódítása”. Ha azt veszem alapul, hogy vannak kisüzemi főzdék akik még 5 éve sincs, hogy megalakultak és a nemzetközi piacon is szép sikereket értek el, akkor bizony 28 év alatt valóban illik elérni a prémium szegmenst. 

dsc_0440.jpg

De térjünk rá a rút valóságra, a pillepalackos kiszerelés nem igazán kelt prémium érzést a vásárlóban. Az elnevezés és a címke fő motívumát képező Nagy Magyarország címer, vagy helyes elnevezésén a kiegyezés utáni középcímer, egy bizonyos fogyasztói csoport számára igazán kívánatossá teheti a terméket, azonban nem tudom, hogy ők elegek-e egy brand fenntartásához. De persze ki vagyok én, hogy 28 év marketingjét meg kérdőjelezzem? 
Viszont nem akarok túlzottan előítéletes lenni, hiszen volt már rá példa, hogy a csomagolás ellenére, a belbecsre nem lehetett panasz. 

dsc_0451.jpg

A kupakot le csavarva egy nagyon vérszegény szisszenés fogadott, majd a pohárba töltve egy már hetekkel ezelőtt megbontott, és a hűtőben felejtett kólára hajazó látvány próbálta az amúgy is ingadozó bizalmamat a földbe tiporni. 
Habja szó szerint semennyi sem volt és az a kevés szénsav is ami volt benne, körülbelül öt másodperc alatt pezsgett ki belőle nagy buborékokban a felszínre törve. 
Az illata határozottan bántó volt, nem is tudom pontosan meghatározni, hogy mire emlékeztetett, kissé édeskés, kissé karamellás és ez a bizonyos kellemetlen szag. 

Aztán jött az első korty, és végérvényesen is bebizonyosodott, hogy nem volt alaptalan az előítéletem. Egyszerűen borzalmas. 
Aztán ittam még néhány kortyot, hogy meg tudjam állapítani, hogy mi is ez a borzalom aminek nem hogy barna sör íze nincs, hanem semmilyen sörre sem hasonlít.
Valahogy olyan az egész, mint ha az üres barna sörös hordót több napja a pohárban felejtett buborékos ásványvízzel mosták volna ki, majd a mosóvízbe popcornt szórtak volna, majd adtak volna hozzá 2 szem kockacukrot és az egészet ki tették volna a napra savanyodni egy kicsit és mikor összeértek az ízek lepalackozták, akarom mondani flakonozták. 
Az egész ízvilágot ez az állott ásványvízre emlékeztető íz uralja, amit a hozzáadott, de nem kellőképpen beoldódott és a töltés pillanatában azonnal ki is pezsgett CO2 okoz. Egyszerre édes is és savanyú is azonban a kínai kajákkal ellentétben, ez itt nem feature hanem bug. Ha tovább kóstolgatjuk és nagyon elhisszük,  hogy ott kell lennie, akkor a háttérben nagyon halványan megbújva felfedezhetünk egy kis karamellás ízt. A komló íz hiányát nem róhatom fel neki, mert az amúgy stílus idegen lenne, de mégis hiányolom mert úgy legalább valami emlékeztetne egy sörre. 

dsc_0443.jpg

Azt hiszem, hogy a kitűzött célt, a “prémium szegmens meghódítását” nem sikerült elérniük, sőt az elvárható minimumot sem tudják hozni. Mondanám, hogy majd újabb 28 év múlva megkóstoljuk, hátha addigra sikerül, de attól tartok, hogy amire közel 30 év nem volt elég, azt újabb 30 sem oldja meg. 
Szívesen zárnám pozitív gondolattal ezt a posztot, hogy legalább olcsó volt hiszen 200 Ft volt a fél liter, de az igazat megvallva messze nem ér ennyit se, sőt tőlem nem megszokott módon fél pohár után a lefolyóban végezte. Inkább dobjunk hozzá még 50 Ft-ot és vegyünk valami nagyüzemi barnát, ha egy rendes kisüzemire épp nem szeretnénk költeni.

Egészségetekre! 

Ui.: Aki követ instagramon az tudhatja, hogy egy kisüzemi adventi sörkalendárium várja, hogy elfogyasszam, szóval nézzetek vissza sűrűbben, hamarosan jönnek azok a tesztek is. 

Szerző: Nyers Tamás

Article Categories:
Beerálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük