Alapanyagok

Viz

Első látásra a víz nem tűnik a sör fontos alapanyagának, pedig ha belegondolunk, a sör 80-90%-a víz. A víz nem csak a mennyisége, hanem a minősége miatt is fontos: a sör jellegét elsősorban a benne található ásványi anyagok és sók határozzák meg. A kemény víz az ale, a lágy víz pedig a lager típusú sörök készítéséhez ideális.

Maláta

A maláta árpa, búza vagy egyéb gabona csíráztatásával, majd szárításával előállított cukortartalmú termék. A sör és a gabonából erjesztett szeszes italok egyik legfontosabb alapanyaga. A gabonafélék csírázásakor olyan enzim – diasztáz – keletkezik, amelyik képes a gabonában levő keményítőt cukrokká, maltózzá és dextrinné lebontani, amit azután az erjesztőgombák alkohollá tudnak alakítani.

Komló

A sör tipikus ízesítője a komló (Humulus Lupulus), melynek a tobozát használjuk a főzés során. A toboz formáját a virágzat adja, mely magában foglalja a lupulin mirigyeket. Ezek tartalmazzák a komlózás során számunkra. (Fözés során, pellet formájában a legelterjettebb)

Sörélesztő

Az élesztőgomba vagy sörélesztő a sarjadzó- vagy élesztőgombák egy fajtája. A korai idők óta ez a legfontosabb élesztőfaj – a kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják.