Szükséges kellékek

Rozsdamentes fazék

Szerezzünk be egy min. 20-30 literes (ajánlott) rozsdamentes lábast. Ebben történik majd a cefrézés és a komlóforralás. Érdemes vastagtalpúval dolgozni, így elkerülöd, hogy a maláta az edény aljára égjen.

Keverőkanál

Ez lehet hőálló műanyagból, rozsdamentes acélból, vagy fából. Egy a fontos, hogy minél hosszabb legyen, hogy a cefrét majd kényelmesen tudd keverni, nehogy leégjen.

Konyhai mérleg

Fontos, hogy válassz, amivel több kilogramm súlyt is lemérhetsz, de grammok mérésére is alkalmas. Ezzel tudod kikalkulálni a szükséges malátamennyiséget, illetve a komlót, egyéb alapanyagokat.

Műanyag vödör / Erjesztőtartály

Szerezz legalább 2 db élelmiszeri célra gyártott műanyagerjesztőtartályt. Lehetőleg 25-30 litereset. Ezt fogod majd alkalmazni a máslás, és az erjesztés során. Emellett pedig a söröd is ebben erjed. Fontos, hogy legyen rajta csap, amely a másláshoz nélkülözhetetlen, később pedig a sör lefejtésénél ad könnyebbséget

Hőmérő

Fontos, hogy válassz, amivel több kilogramm súlyt is lemérhetsz, de grammok mérésére is alkalmas. Ezzel tudod kikalkulálni a szükséges malátamennyiséget, illetve a komlót, egyéb alapanyagokat.

Hűtőspirál

A merülőhűtő vagy hűtőspirál segítségével egyszerűen és gyorsan lehűthetjük a forró sörlevet. A tekercset a forró sörlébe kell meríteni, a végeire illesztett vezeték segítségével pedig hideg vizet kell bele áramoltatni. 20 liter sörlevet kb. 20-30 perc alatt képes lehűteni 20°C-ra.

Fokoló mérőcsővel

A sörfokoló segítségével megállapíthatod, hogy mekkora a sörlé (vagy bor) cukortartalma, sűrűsége és alkoholtartalma (térfogatszázalékban). A sűrűség mérését az erjedés kezdetén (O.G.), majd körülbelül két héttel később az erjedés végén (F.G.) kell elvégezni. Használatához mérőhenger szükséges.

Álfenék/szűrőlemez

A szűréshez tulajdonképpen bármilyen megfelelő méretű edény jó, amin van csap. A lényeg, hogy valamilyen módon kell bele egy lyukacsos álfenék, ami képes megtartani a malátaágy és a folyadék súlyát. Fontos, hogy a szűrőlemez a csap szintje fölött legyen, biztos támasztékon álljon és a tartályt teljesen kitöltse, hogy ne tudjon mellette átjutni a gabona. Szűrőlemezt otthon is barkácsolhatunk perforált lemezből. A lényeg, hogy a lyukmérete ne legyen nagyobb 0,7 mm-nél és sűrű legyen az elrendezése. A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb szűrőedényt úgy készíthetjük el, hogy egy csappal ellátott műanyag vödörbe, beleteszünk egy ugyanakkora csap nélküli vödröt. Ennek a felső, csap nélküli vödörnek az aljára lyukakat fúrunk, ez lesz lényegében a szűrőlemez. Ezen keresztül a leszűrt sörlé az alsó vödörbe folyik, ahonnan az alsó vödör csapján keresztül leengedhetjük.

Fertőtlenítő vegyszer

Nagyon fontos a higénia betartása a sörfőzés során. Mindig mindent (is) fertőtlenítsünk használat elött, után, közben és utána is! 🙂

Kotyogó

A kotyogót vízzel kell feltölteni, lényege, hogy a sörlét elzárja a levegőtől és megakadályozza a baktériumok bejutását. Továbbá lehetővé teszi, hogy az erjedés során keletkező szén-dioxid távozni tudjon. A kotyogóban lévő víz elpárologhat, ezért folyamatosan ellenőrizned kell és ha szükséges újra kell töltened. Hasznos lehet, ha víz helyett fertőtlenítő oldattal töltöd fel, így könnyen tisztán tarthatod.